Az Alca csoport nem csupán gyártó cégek szövetsége. Jelentős munkáltató a Dél-Morva és közép-csehországi régiókban is, ahol összesen több mint 1000 állást kínál.
Munkatársainkkal hosszú távra tervezünk, szakmai tanfolyamokat és képzéseket biztosítunk számukra, valamint nyelvtanfolyamokat kínálunk munkatársainknak és gyermekeiknek egyaránt.

Hulladékmentes gyártás

Hosszú távon is befektetünk a környezetbarát termelésbe. A termelés környezeti hatásainak csökkentése az egyik legfontosabb prioritásunk.
Környezetvédelmi stratégiánk a tiszta termelés, amelyben a hulladék keletkezését korlátozzuk, vagy annak keletkezését közvetlenül megakadályozzuk. Ezért a gyártási folyamatok tervezése során megvizsgáljuk, hogy az adott gyártási folyamat milyen hulladékot termel, és keressük annak minimalizálásának és újrahasznosításának lehetőségét ugyanabban a gyártási folyamatban, vagy más termékek, alkatrészek gyártásában.
A gyártási folyamat során a hulladék 90%-át felhasználjuk, a fennmaradó hulladékot újrahasznosítjuk, és így alapanyagként szolgál egy másik gyártási folyamatunkhoz. Azt a hulladékot, ami már nem hasznosítható, szétválogatjuk és erre szakosodott cégeknél ökológiailag feldolgozzuk.

Hulladékmentes gyártás

Hatékony energiafelhasználás

A gyártás során nagy mennyiségű hulladékhő keletkezik, amelyet télen az épületek fűtésére használunk, a meleg hónapokban pedig háromgenerációs rendszerként szolgál, amelyben az abszorpciós hűtőegység hideggé alakítja át. Ezt használják a gyártócsarnokok klímaberendezéséhez vagy a gyártásban lévő hidraulikus berendezések hűtéséhez.
Ezt követően a villamosenergia-vásárlást saját, megújuló forrásból előállított villamos energiával egészítjük ki. Az összes gyártócsarnok tetején elhelyezett fotovoltaikus berendezések részt vesznek a termelési folyamat energiaellátásában.

Hatékony energiafelhasználás

Víztakarékosság

A tiszta víz a társadalmi és gazdasági fejlődés egyik legfontosabb nyersanyaga. Fogyasztása továbbra is növekszik, az ENSZ tanulmánya szerint 2025-re az emberiség kétharmada a megfelelő vízmennyiség határa alatt lesz, vagy akár hiányában is szenved.
A hatékony vízfelhasználás témája nem csak termékeink előállítása során, hanem a Föld lakóinak mindennapi életében is kiemelt fontosságú számunkra. Ezért fejlesztettük ki az ALCA ECOLOGY WC-rendszert, ami egy olyan leeresztő szeleppel rendelkezik, amely lehetővé teszi a szükséges vízmennyiség csökkentését a szabvány által megengedett minimum 2/4 liter vízre, így akár 33%-os vízmegtakarítást is lehetővé tesz, minden öblítésnél.

Víztakarékosság

Újrahasznosítható termékek és csomagolás

Mivel termékeinket hosszú élettartamra tervezték és tesztelték, vannak olyanok is, amelyek gyakorlatilag egész életük során kiszolgálják vásárlóinkat, 100%-ban újrahasznosítható anyagokból készülnek. Ezt különösen a termelésben használjuk, ahol minden műanyag hulladékot újrahasznosítunk a gyártási folyamat során.
Termékeink csomagolásához is újrahasznosítható anyagokat választunk. A minimális szabvány által megadott mennyiségű csomagolóanyagot használjuk fel, hogy ne keletkezzen felesleges hulladék. Mondanunk sem kell, hogy a csomagoláson fel van tüntetve az újrahasznosítás módja.

Újrahasznosítható termékek és csomagolás

Beruházás a táj helyreállításába

Nemcsak ökológiai termelésünkkel és energiatakarékos termékeinkkel igyekszünk példát mutatni, hanem a természetvédelemben és a táj rekultivációjában való aktív szerepvállalásunkkal is, amelyet az ember korábban tettével megrongált.
František Fabičovic - az Alca csoport társtulajdonosa - az UNESCO globális hálózatába felvett és a világ legjobbjai között számon tartott Dél-Morva bioszféra rezervátum egyik alapítója és hosszútávú támogatója.
A cég tulajdonosai minden évben nyereségük egy részét a természetvédelembe fektetik, huszonöt éve kezdték el építeni az Obelisk Természetvédelmi Területet, amely egy ötszáznegyven hektáros területen egyedülálló és értékes tájprojekt, melynek köszönhetően több száz növény- és állatfaj került vissza.

Beruházás a táj helyreállításába

Támogatjuk az oktatást

Hosszútávon együttműködünk Csehország és Szlovákia iskoláival. Támogatjuk a fiatal szakmunkástanulókat, középiskolásokat és egyetemistákat. Iskolák számára biztosítjuk a gyakorlati oktatáshoz szükséges segédanyagokat, szakmai továbbképzéseket, kirándulásokat szervezünk a gyártó üzemekbe, valamint gyakorlati lehetőségeket kínálunk cégünkben.
Az Inspireli Education tagjai vagyunk – az építészek globális virtuális karának és a világ legnagyobb építészversenyének, az Inspireli Awards-nak.
Alca Academy oktatóközpontunk évente több mint 3000 szakértőt képez ki.

Támogatjuk az oktatást

Támogatjuk a sportot és a kultúrát

Akár jobban, vagy akár gyengébbenl haladunk, mindig van valaki, akinek segítségre van szüksége. Éppen ezért több alapítványnak és jótékonysági szervezetnek vagyunk hosszútávú partnerei.
Számos sportklubot és kulturális eseményt is támogatunk minden évben, mint például a Lednice-Valtice Zenei Fesztivált vagy a Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztivált.

Támogatjuk a sportot és a kultúrát